CNC Jobs Europa
Image default
Food and Drink

Een bezoek aan het Brussels Europees Kwartier

Wanneer je aan Brussel denkt, denk je aan het Atomium en aan Vlaamse Frieten. Maar tegenwoordig denken mensen dan vooral aan de EU. Voor wie interesse heeft in de Europese Unie is een bezoek het Europees Kwartier en de Europese instellingen niet te versmaden.

Instellingen bij het Schumanplein

We beginnen op het Schumanplein. Van deze rotonde zien we in aan de ene kant het imposante Berlaymont gebouw. Hier zetelt het hoofdkwartier van de Europese Commissie. Bijna alle regelgeving die vanuit “Brussel” komt, heeft hier zijn oorsprong.

Als we naar links draaien, zien we aan de andere kant van de Wetstraat het gebouw van de Raad van de Europese Unie. Deze Raad heeft grote bevoegdheden binnen de EU, waarbij ze zelfs zonder instemming van het Europees Parlement kunnen handelen. Soms worden rondleidingen georganiseerd. De minimale groepsgrootte hiervoor is echter 20 personen.

Lunch

Loop in zuidelijke richting langs de Raad van de Europese Unie over de Froissartstraat tot je het Jourdanplein bereikt. Hier kun je heerlijk lunchen met een frietje of mitraillette. De mitraillette is een stokbroodje met friet en vlees (bijvoorbeeld saté) en smaakt een stuk beter dan je in eerste instantie misschien zou verwachten.

Neem je eten mee naar de kroeg, waar je er een biertje bij bestelt. Of wandel naar het Jubelpark, een gigantisch park waarmee België haar onafhankelijkheid herdenkt. Dit park wordt ook veel gebruikt als locatie voor evenementen.

Parlement

Na de lunch bezoek je, natuurlijk, het Europees Parlement. Dit gebouw is misschien wel het meest indrukwekkende gebouw dat de EU ooit heeft voortgebracht. Liggend achter het Leopoldspark weerspiegelt het enorme gebouw het zonlicht, waardoor het er uit ziet als een fonkelend juweel.

Je kunt je gratis laten rondleiden door het Europees Parlement, waarbij ook de plenaire vergaderzaal op het programma staat. Tijdens vergaderweken is het mogelijk om een vergadering bij te wonen. Je kunt een rondleiding krijgen als groep, of een audiotour als individu. Trek voor het groepsbezoek ruim twee uur uit.

De rondleiding wordt verzorgd in alle officiële talen va de Europese Unie. Tijdens de rondleiding vertelt een medewerker je alles over de rol die het Europees Parlement speelt binnen de besluitvorming. Ook wordt uitgelegd hoe het Europees Parlement deze rol invult. Vaak is ook een gesprek met een Europarlementariër mogelijk.

Vergeet niet het uitzicht vanaf de bovenste verdieping te bewonderen. Dat is ronduit spectaculair.

Afsluiten

Sluit je dagje Europa af in het gebied ten noordoosten van het Schumanplein. Hier vind je allerlei ambassades. Ook wemelt het hier van de pubs voor expats, waardoor hier een heerlijk internationaal sfeertje hangt. Zoek een mooie plek uit om te eten. In de omgeving zijn diverse internationale restaurants, waaronder hét Scandinavisch restaurant van Brussel, waar je kunt genieten van mooie en heerlijke gerechten en als je wilt kan je direct overnachten want het is onderdeel van het courtyard hotel.

https://gardtastescandinavian.com/nl/gard-brussels/