CNC Jobs Europa
Image default
Architecture

Behandeling van oppervlakteruwheid

Ook benieuwd naar hoe oppervlakteruwheid behandeld kan worden? De sleutel hiertoe bedraagt effectief polijst en slijpwerk om oppervlakten weer glad te kunnen krijgen en er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. Oppervlakten slijten door de jaren heen. Zo ontstaat er oppervlakteruwheid. Hier zullen een aantal methoden worden besproken om oppervlakten weer glad te krijgen.

Oppervlakteruwheid meten en behandelen

De mate van oppervlakteruwheid kan worden gemeten met een Ra waarde. De manier hoe geslepen moet worden is afhankelijk van de RA waarde van het oppervlak. Op deze manier wordt voorkomen dat het oppervlak te glad wordt geslepen of te ruw blijft. In ziekenhuizen moeten bepaalde producten niet te ruw zijn door onder andere strenge hygiëne voorschriften. Daarbij geld een maximale ruwheid voor bepaalde oppervlakten.
Ook wordt zo bepaald wat de hechting aan het oppervlak is van onder andere micro organismen en andere vuiltjes. Hoe ruwer en hoe meer reliëf hoe makkelijk het is voor vuil om zich te hechten aan het oppervlak. Van Geenen kan ruwe oppervlakten eenvoudig slijpen en polijsten. Het bedrijf heeft vakkundige ervaring in het optimaliseren van oppervlakteruwheid. Van Geenen slijpt en polijst volgens ruwheidswaarde. Dit zijn diverse materialen van RVS tot Messing, en van Non-ferro tot aluminium. Oppervlakteruwheid wordt professioneel behandeld.

Slijp en polijst technieken

Oppervlakteruwheid kan worden behandeld met onder andere de korrel slijptechniek. Dit geeft een zeer mooie glanzende uitstraling. De strakke afwerking door middel van 320 korrel is toepasbaar op verschillende soorten materialen. Hoe dikker en steviger het materiaal hoe meer tijd nodig is voor de afwerking. Ook worden borsteltechnieken gebruikt. De borsteltechniek geeft een mooie matte look aan het oppervlak. Voordeel is dat het een wat zachter uiterlijk geeft zonder te veel zichtbare slijpsporen. Naast mat borstelen kan er ook voor glanzend borstelen worden gekozen waardoor het oppervlak strak er uit gaat zien en spiegelend effect krijgt. Daarnaast is er de optie om lasnaden netjes weg te werken. Deze bewerkingssporen die niet altijd even mooi zijn kunnen door middel van borstelen of slijpen worden weggehaald. Een mooie techniek voor oppervlakteruwheid is hoogglans polijsten. Dit geeft een optimale glans aan het product en zeer helder spiegelend effect. Belangrijk is dat het product een lage ruwheidswaarde nodig heeft om deze luxe techniek uit te voeren. De polijst techniek wordt onder andere gebruikt in de wereld van de architectuur en kunst omdat het object visueel aantrekkelijk moet zijn.

https://www.vangeenen.nl/rvs-afdeling/